Blog #2 | Hoe recycle je pallethout?

Pallets recyclen

Wie kent ze niet? Pallets! Er zijn ontzettend veel verschillende soorten pallets maar de meest gebruikte in Europa is de Europallet. Pallethout heeft bij de productie een warmtebehandeling ondergaan. Dit houdt in dat het minstens 30 minuten verwarmd wordt. De kern van het hout moet 56 graden Celsius worden. Dit staat dan op de pallet aangegeven met ‘HT’ (Heat treatment). Dit wordt gedaan om schadelijke organismen in het hout te doden en om het duurzamer te maken. Het hout gaat hierdoor langer mee.

Op deze pallets zit statiegeld. Bedrijven krijgen producten binnen die vervoerd worden door middel van pallets. Deze kunnen ook weer ingeleverd worden. Zo heb je een blijvend handelssysteem. Maar wanneer de pallets kapot zijn, zijn ze niks meer waard. Ze worden daarna vernietigd of opgestookt terwijl dat hartstikke zonde is. Van dit hout kunnen namelijk ontzettend veel nieuwe producten gemaakt worden.

Maar hoe doe je dat nu? Van een pallet, naar een mooi stuk meubelhout?

Het begint allemaal bij het demonteren van de pallet. Dit gaat het gemakkelijkst als het hout nat is. Hierdoor is het flexibeler en maak je de kans van breken kleiner. De plank krijg je het gemakkelijkst los met een koevoet. Je zet deze tussen twee planken en tikt met een hamer het uiteinde er goed tussen. Met wat op-en-neer bewegen krijg je de koevoet er goed tussen en krijg je uiteindelijk de pallet uit elkaar.

Wanneer je de pallet uit elkaar hebt lijkt het hout nog steeds nutteloos voor het maken van meubels. Het hout is vies, ruw, beschadigd en zit nog vol met spijkers. Om verder te gaan met het bewerken moeten de spijkers eerst uit het hout worden gehaald. De makkelijkste manier om dit te doen is door de planken op schragen te leggen. Je legt de punt naar boven. Tikt vervolgens met een hamer alle spijkers terug en wipt ze vervolgens met een klauwhamer er uit.

De volgende stap is de bewerking. Pallethout is ruw en zit soms vol met splinters. Met een schuurmachine kost dit te veel tijd. De snelste manier om dit te doen is met een slijptol met een lamellenschijf er op. Hiermee krijg je eenvoudig alle ruwe stukken en kapotte delen weggewerkt. De afwerking gebeurd wel met een schuurmachine. Gebruik eerst korrel 80 en daarna nog korrel 240. Hiermee krijg je supermooie planken met een landelijke uitstraling!

Maar wat kun je nu allemaal gaan maken met dit hout? Denk bijvoorbeeld aan het Badkamer / toilet kastje of een supermooie Hondenmand. Heel veel producten bij ons op de website zijn gemaakt van pallethout. Het kost wat tijd om dit te doen maar je bespaart geld en nog belangrijker, het milieu!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *