Blog #1 | Hoe maak je een massief eiken tafel?

Een massief eiken tafel kopen of maken blijft lastig. Je ziet ze wel eens liggen in verschillende interieurwinkels. Deze zijn vaak verlijmd met andere houtsoorten en niet gemaakt van massief eiken. Dit is erg jammer, dit gaat ten koste van de kwaliteit en de robuustheid. In de onderstaande stappen kunt u lezen hoe wij dit aanpakken!

Uitzoeken eiken balken

Een eiken tafel maak je niet zomaar van normale eiken balken uit de bouwmarkt. Om een goede tafel te maken moet je gebruik maken van kunstmatig gedroogd hout. Dit hout heeft een lager vochtpercentage (10-12%) ten opzichte van lucht gedroogd hout (24%). Hiermee voorkom je dat het hout gaat uitzetten en scheuren. Nadat je de juiste balken bij elkaar hebt moet je ze laten schaven. Wij zorgen ervoor dat onze balken 4-delig geschaafd zijn. De balken liggen dan strakker tegen elkaar aan en je minimaliseert het hoogte verschil tussen de balken.

Lijmen

Van de uitgezochte balken moet een tafel gemaakt worden. Dit wordt gedaan door de balken aan elkaar te lijmen. De balken worden op grote schragen gelegd en gesorteerd op de mooiste volgorde. Met speciale lijm tussen de balken worden ze aan elkaar vast geplakt. Door middel van vele lijmtangen en speciale onderdelen worden de balken strak tegen elkaar aan gedrukt.

Schuren

Het minst leuke gedeelte van de productie staat dan voor de deur: schuren. Met bandschuurmachines haal je de overtollige lijmresten en oneffenheden weg. Je maakt er een egaal tafelblad van. Met verschillende korrelgroottes van de bandschuurmachine kom je uiteindelijk tot een super glad resultaat.

Afwerking en eindresultaat

Een tafel zonder industriële tafelpoten kan natuurlijk niet. De tafel die wij gemaakt hebben is 100 cm breed en 190 cm lang. De bijbehorende tafelpoten zijn gemaakt van stalen kokers van 10 cm bij 10 cm. Ze zijn vervolgens aan een bevestigingsplaat gelast.

Als afwerking en bescherming van het hout is er gebruik gemaakt van blanke beits. Dit geeft zowel vocht- als krasbestendigheid. Eiken heeft al een mooie kleur van zichzelf, het is zonde om dit aan te tasten met kleurrijke beits.

Bekijk hieronder de foto’s van het proces. Wilt u het product zien op onze website? klik dan hier.

Uitzoeken eiken balken, schaven en sorteren
Lijmen van de losse balken
Schuren
Tafelpoten lassen
Eindresultaat

2 replies on “Blog #1 | Hoe maak je een massief eiken tafel?

 • Leon

  Hey!

  Ben je niet bang dat het hout gaat werken en dat de tafel dus niet meer vlak is, dit aangezien je dubbelduims hout gebruikt? Of doe je nog iets met het hout.

  Ben benieuwd naar je reactie!

  Leon

  Beantwoorden
  • Aaron van Engelen

   Beste Leon,

   Hout zal altijd blijven werken. Bij het maken van een tafel gebruik je meubelhout. Hier zit nog zo’n 10-12 % vocht in. De dikte maakt hierin niet veel uit, een dikker blad zal natuurlijk minder snel drogen tot de kern dan een dun blad.

   De poten trekken het blad natuurlijk nog iets aan waardoor je eventuele kromtrekking nog minder hebt. Een andere truc is om de onderkant ook mee te lakken. Hierdoor blijft het blad beter bestendig voor vocht vanuit de lucht. Dit helpt ook altijd!

   Met vriendelijke groet,

   Aaron van Engelen

   Van Engelen Interieurs

   Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *